ARANYVONAT 

Magyar-Lengyel Barátság Napja Rákosmentén

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata, Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1174 Bp. Hunyadi u. 50.) 2013. március 23-án, 16.00 órakor a Rákoshegyi Bartók Zeneházban tartotta a Magyar-Lengyel Barátság Napja nyitó ünnepségét. Szabó Katalin önkormányzati képviselő, a Rákoshegyi Közösségi Ház vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket és emlékezett meg a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokról.

Tovább....>>>


Ereklyét kapott Szent Kinga temploma

2012. 10. 24. 08:35 -
Szent Kinga-ereklyét kapott október 21-én a Veszprémi Főegyházmegye 600 lelkes apró egyházközsége, Küngös, ahol a település védőszentje tiszteletére épült meg Magyarország egyetlen Szent Kinga-temploma.

Az ereklyét Márfi Gyula érsek kérésére, közbenjárásával Rostetter Szilveszter orgonaművész, zeneszerző, a főegyházmegyei kántorképző vezetője, tanára, a lengyel-magyar kapcsolatok hűséges ápolója hozta el Ószandecből, a Szent Kinga által alapított klarissza kolostorból, a tarnówi püspök, Władyslaw Bobowski hitelesítő okiratával....>>>


Kapcsolódó anyagok:Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi ÖnkormányzatMEGEMLÉKEZÉS ÉS KOSZORÚZÁS RÁKOSHEGYEN

A Rákoshegyi Római Katolikus Egyházközség és a Rákoshegyért Alapítvány Szent II. János Pál pápa szentté avatása évfordulójának tiszteletére 2016. április 3-án, vasárnap délelőtt tartotta a koszorúzással egybekötött szentmisét és megemlékezést a rákoshegyi Lisieux-i Szent Teréz-templomban. A szentmisén közreműködött a templom kórusa dr. Tóth Mária vezetésével és a szentmise zárásaként elhangzott a pápa kedvenc dala, a Barka.

Tovább...>>>


2016. MÁRCIUS 05 -ÉN (SZOMBATON) 17.00 ÓRAKOR a küngösi Árpád-házi Szent Kinga Templomban ünnepi szentmisére került sor Szent Kinga születésnapjának tiszteletére.

Tovább...>>>


Megemlékezés Rákoshegyen Szent II. János Pál pápáról

Szent II. János Pál pápa (latinul Ioannes Paulus PP. II; olaszul: Giovanni Paolo II; lengyelül: Jan Paweł II; született: Karol Józef Wojtyła; Wadowice, 1920. május 18. – Róma, 2005. április 2.) 1978-tól haláláig a katolikus egyház feje. II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét.

Tovább...>>>


2013. november 9., szombat - Templomszentelés Küngösön

Az újonnan felépült küngösi Árpád-házi Szent Kinga-templomot dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel november 9-én, szombaton 16 órakor ünnepi szentmise keretében.

Tovább.....>>>Tovább...>>>
2013. június 24-27. (4 nap / 3 éjszaka)

Szállás: Zarándokközpont (2 éj), 2-3-4 ágyas fürdőszo-bás (igény szerint) és 4 ágyas mosdós szobák (igény szerint)

Ellátás: félpanzió (vacsora és reggeli). Második nap reggelitől, negyedik nap reggeliig (uticsomag). Az étkezőkocsiban és a mozgó büfében ásványvizet, üdítőt, kávét, szendvicset és meleg ételt az utazás ideje alatt vásárolhatnak. Második és harmadik napra menü ebédet igényelhetnek (külön fizetendő).

Utazás: nosztalgia különvonat, 2. osztályú teremvagonok hangosítással, stúdiókocsi, étkezőkocsi és büfékocsi

Indulás: Budapest, Nyugati pályaudvar: 19:30 óra.

Fontos! A részvételi jegyek induláskor kerülnek kiosztásra. A menetrend és a program módosulhat, a változtatás lehetőségét fenntartjuk!

Tovább...>>>

SZENT KINGA EREKLYE ELHELYEZÉSE KÜNGÖSÖN

A településen nevezetességnek számító Árpád-Házi Szent Kinga templom melynek magassága 14 méter a templom háta mögött csordogál a patak a templom alapköve 2005 áprilisában került helyére a templom nevezetessége a harangláb melyet Dusicza Ferenc és Beke Zsolt Plébános úr áldott meg 2011-ben 3 haranggal rendelkezik a legmagasabban levő a Szent Kinga harang 70 kilogramm súly körüli a középső Szent Margit és Boldog Jolánta névre keresztelték a legalsó a Nagy Boldog asszony harang.

Szent Kinga ereklyéjének ünnepélyes elhelyezésére 2013. március 9-én került sor. Márfi Gyula veszprémi érsek mutatott be szentmisét Küngösön az épülő Árpád-házi Szent Kinga-templomban. A szentmise során ünnepélyesen helyezték el az Ószandecből kapott Szent Kinga-ereklyét. A liturgia keretében a főpásztor áldotta meg az ereklye őrzési helyét, valamint egy Szent Kingát ábrázoló festményt is, amelyet Proksza Gyöngyi festőművész-grafikus ajándékozott a küngösi templomnak.

 Tovább....>>>> 


Dobos Marianne

Jambusokból font szemfödél
(Kelemen Didák és Wojciech Topoliński)

Az életrajzi adatai szerint Dobos Marianne Miskolcon született 1942-ben. A NME Miskolc, kohómérnöki karán végzett 1965-ben, majd hőkezelő szakmérnökként 1970-ben. Az iskolák elvégzése után a Lenin Kohászati Művekben metallográfus (1965-75), majd a Kohó- és Gépipipari Számítástechnikai Szervezési Intézetnél szervező (1975-78), a Vegyiműveket Építő és Szerelő Vállalatnál műszaki-gazdasági tanácsadó (1978-84) volt. A KLM (Kabdebó Lórántné Marianne,

Kazánlemez Marianne Módra) nevű hidegszívós, melegszilárd acélmárka egyik szabadalmaztatója. 

Tovább....>>>> 


Tovább...>>>


Kedves Barátaim, Ismerőseim, Jószándékú Olvasó!

A SZENT KINGA EREKLYE MEGÉRKEZETT KÜNGÖSI TEMPLOMUNKBA!!!

Szeretettel köszöntök mindenkit soraimmal. A napokban (pontosabban az elmúlt pénteken) nagy öröm ért. Kedves jó Barátunk Rostetter Szilveszter tanár úr Ószandecből elhozta kérésemre az Árpád-házi Szent Kinga ereklyét, amelyet az Ószandeci Klarissza Kedvesnővérek kolostorából kaptunk. Dr. Márfi Gyula Érsek Úr ajánlásával megkapta Küngösi kis közösségünk a Szent Kinga eelyét. Nagy tisztesség, hogy Magyarországon Küngösön a Veszprémi Főegyházmegyében van az Ország egyetlen Szent Kinga temploma, és itt található majd a Szent Kinga ereklye is. Mint ismeretes a kis templom építése, pontosabban annak befejezése stagnál. Egy kicsit meg kellett most állnunk. De már itt van a Szent Kinga ereklye, és mondhatom nyugodtan az Ő jelenléte legyen erőt sugárzó valóság jelen munkánkban.

MI VAN MÉG HÁTRA A KIS TEMPLOM BEFEJEZÉSE ÉRDEKÉBEN?
HÁT AZ EDDIGIEKHEZ KÉPEST MÁR NEM SOK! A KÜLSŐ FALAK BEVAKOLÁSA ÉS FESTÉSE! Ennek összege kb. 3.8 - 4 MILLIÓ FT.
Hát igen nem sok??? Viszonyítás kérdése. Valainek nem sok, de valakinek rengeteg!!

Viszont ha az edigieket nézzük akkor bizakodnunk kell. A Jó Isten és Szent Kinga segítsége velünk van! Ezt mindig is éreztünk el elmúlt évek során. Levelemben szeretném megköszönni mindenkinek az imádságait, a munkáját, segítségét, adományait.

A BEFEJEZÉSHEZ már nem sok van hátra. LENGYEL és MAGYAR KÖZÖS SZENTÜNK templomáért, annak befejezéséért KÉREK SZÉPEN SOK IMÁT!!! Imádkozzunk azért, hogy a Jó Isten áldása legyen velünk továbbra is! Kérjük a Jó Istent és Szent Kingát, hogy jusson el azokhoz a kérésünk, akik tudnak, tudnának segíteni, hogy befejeződhessen a kis templom építése! Kaptunk egy Balatonkesesei szép kis telket a Soós Hegyen, hogy adjuk el, vagy valaki ennek fejében fejezzse be az építkezést. De hát eddig ez még nem sikerült (ennek értéke nagyából pont a befejezéshez elég is lenne).

A Jó Isten áldjon meg mindenki, imával és szeretettel: Beke Zsolt atya berhida - küngös.

 MegosztásBudapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat